Apple iPhone’dan vazgeçip, Android’e geçmemin nedenleri

Tarih 20.06.2010. Bana Macbook Pro Aldıran 8 Özellik yazısı ile Apple ürünlerine başlayan hayranlığımı yazıya dökmüştüm. Ve bugün Apple ürünlerine olan hayranlığımın sona erdiği tarih olarak bu konudaki ikinci yazımı yazıyorum.

2009 yılından bu yana toplam 7 yıldır iPhone kullanıyorum. Bu arada 7 yıl dediğime bakmayın. Apple fanatikleri gibi her yeni telefon çıktığında sıraya giren tiplerden değilim. 7 yıl içerisinde iPhone 3Gs ve iPhone 5 olmak üzere toplamda 2 farklı telefon kullandım. Teknolojiyi her zaman sevdim ama asla bir teknoloji bağımlısı olmadım. Kullandığım cihazlar artık teknik anlamda beni engellemediği sürece yenisini alma gereği hiçbir zaman duymadım.

Ve sonuç olarak bundan 4 yıl önce aldığım iPhone 5 telefonum donanımsal olarak bazı sorunlar çıkartmaya başladığı için yeni bir telefon alma kararı verdim. Bu süre içerisinde ilk tercihim yine iPhone olacaktı ama süreç içerisinde aşağıda sıraladığım sebeplerden dolayı iPhone almayarak, Android bir telefona geçiş yaptım.

İşte Apple’dan vazgeçmeme neden olan sebepler:

 

1. Apple’ın Fiyat Politikası

Öncelikle bana göre bir akıllı telefona verilecek rakam en fazla 1.500TL olmalıydı. Hadi biraz daha iyimser davranıp 2.000TL diyelim. Ama Apple’ın ürün sattıkça bu fiyatı sürekli denemeler yapıp; önce 1.800TL, sonra 2.200TL, daha sonra 2.500TL üstü derken, 3.000TL’nin üstü rakamlara çıkartması beni inanılmaz derecede rahatsız etti. Üstelik aynı donanımı, aynı vergi ile başka markalar 1.000TL gibi rakamlara satarken Apple’ın bunu yapması tamamen marka tutkunluğundan yararlanmaya çalışmaktan başka birşey değildi. Üstelik son zamanlarda çıkarttığı telefonlarda “inovasyon” olarak hiçbir yenilik katmayarak sadece fiyatı arttırması oldukça rahatsız ediciydi.

Maalesef Apple fiyatını arttırdıkça, donanımını iPhone’dan daha iyi seviyelere çıkartan Samsung ve diğer markalar da fahiş fiyatlara telefon çıkartmaya başladı ve günümüzde 4.000TL’yi aşan telefon fiyatları görmeye başladık. Buna bir tepki olarak ben asla 1.500TL’nin üzerinde bir telefon almak istemiyordum.

 

2. Boyut Kararsızlığı

Aşağıdaki reklamı hatırlayan oldu mu? iPhone’da parmağın her noktaya erişmesi bir tesadüf müydü? Hayır tesadüf değildi. Bu tasarımın mantıkla buluşmasıydı.

Büyük ekranlı Android telefonlar ilk çıkmaya başladığında Apple öyle boyut mu olur der gibi reklam yapmaya, Apple fanatikleri de öyle boyut mu olur diye dalga geçmeye başladılar. Peki sonuç ne oldu? Apple 4, 5, 6, 6 Plus derken kendisiyle çelişen bir çok farklı ekran boyutu çıkarttı. Hani büyük ekran saçmalıktı? Ve en son yaptığı lansman ile birlikte iPhone SE modeliyle büyüttüğü ekran boyutunu tekrar küçülttü. Peki sizce bu tesadüf müydü?  Hayır, işte tüm bu boyutlar da tasarımın mantıksızlıkla buluşmasıydı!

Bu konuyla ilgili bir arkadaşımın “Apple’ın ereksiyon sorunu var. Telefonlar bir büyüyor, bir küçülüyor.” demesi bence en güzel yorumdu :)

 

3. Şarj Problemi

Apple’ın hiçbir zaman nedense geliştirmediği konulardan en önemlisi bataryası oldu. iPhone telefonumla birlikte 2 tane powerbank, 1 araç şarjı ve 4 tane şarj kablosu kullanıyordum. Çalışma masamda, serviste, arabada… kısacası her yerde her an şarj etmeye ihtiyaç duyuyordum. Günde 2 kere bir telefonu şarj etmek gerçekten sinir bozucuydu. Bunun donanımsal bir sorun olduğunu düşünmüştüm ama Apple servis ile telefonla konuştuktan sonra bunun sadece donanımsal olmadığını, daha çok yazılımsal bir sorun olduğunu anladım. Apple servis ile görüşmem sırasındaki deneyimlerimi iPhone Pil Ömrünü ve Dayanma Süresini Uzatmak için Püf Noktaları yazısında paylaşmıştım.

 

4. Donanım

Apple özellikle son zamanlarda çıkarttığı yeni iPhone modellerinde donanımsal hiçbir geliştirme yapmıyor. Diğer Android telefonlar donanım anlamında iPhone’un çok daha ilerisinde diyebiliriz. Artık Apple’ın tek bir farkı kaldı o da iOS işletim sistemi. Android işletim sisteminin bu kadar gelişmesi ise o alandaki avantajını da yavaş yavaş kaybetmesine sebep oluyor.

 

5. Diğer Ürünlerde Yaptığı Hatalar

Apple’ın diğer ürünlerinde son yıllarda yaptığı değişiklikler gerçekten sinir bozucu. iPhone’da telefonların 2 versiyon sonra yavaşlamasını resmen bilgisayarlarında da yapmaya çalışıyor. 5.000TL gibi bir rakamla aldığınız iMac bilgisayar 8GB RAM ile geliyor. Üstelik bu RAM daha sonra hiçbir şekilde arttırılamıyor. Mecburen ürünün yenisini almanız gerekiyor!

Geçen gün sosyal medyada paylaştığım aşağıdaki fotoğraf ise Apple’ın yaptığı inanılmaz hatalardan bir tanesini ortaya koyuyor. iMac bilgisayarda çalışma sırasında mouse’un pili bitti ve Apple yeni mouse’unu pilli yapmak yerine şarjlı yapmaya karar vermiş. Bu yüzden pili değiştirerek çalışmaya devam edemiyorsunuz, şarj etmeniz gerekiyor. Buraya kadar herhangi bir sorun yok. Ancak şarj etmek için kabloyu mouse’un altına takmak nedir! Mouse şarj olurken hiçbir şekilde kullanamıyorsunuz. Üstelik mouse’un üzerinde ne bir şarj oluyor göstergesi var, ne de doluyor göstergesi… Bunu ancak bilgisayar üzerinden görebiliyorsunuz, ancak mouse kullanmadan o menüye girmek oldukça zor :)

apple-mouse

Sonuç olarak, iPhone 5 telefonumun sorun çıkartmaya başlaması, Apple’ın diğer ürünlerde yaptığı hatalar ve en son lansmanı ile birlikte çıkarttığı iPhone SE modeli sonrası Android’e geçmeye kesin karar verdim.

Peki hangi telefonu mu aldım? 1.500TL fiyat limitini geçmeyen, kamerası iyi olan LG G4 telefon aldım. Deneyimlerimi daha sonra paylaşacağım ama ilk olarak iPhone’dan geçiş yapan birisi olarak hiçbir eksiklik hissetmedim.

Yazıya bir ekleme daha yapmak istiyorum. Kullandığım teknolojik cihazların hemen hemen hepsi Apple markaydı. Macbook Pro, iMac, iPad, iPhone ve Apple TV evimde olan cihazlar. Yani Apple seven biriyim. Ama Apple benim için iki bölümden oluşuyor: “Steve Jobs öncesi ve Steve Jobs sonrası”.

“Apple iPhone’dan vazgeçip, Android’e geçmemin nedenleri” üzerine 18 yorum

  1. Lg marka yeni aldığınız telefonu açınız ve kameraya giriniz iphone ile android cihaz arasındaki farkı görürsünüz. Bana göre hiçbir android cihazın iphone kadar kamera stabilizesi yok, mesala kamerayı sallayın hafiften android de fps sorunları yaşarsınız ve ya ön kamerayı açın blur efekti yapılmış gibi kendinizi görürsünüz. Ayrıyetten lg 4 tasarımı ile iphone 5/5s kesinlikle karşılaştırılamaz biri takoz tasarım diğeri tamamen şık ve ergonomik tasarım cebe koyduğunuzda tahta koymuş gibi hissederseniz lg telefonunuzla.

    Yinede hayırlısı olsun…. iyi günlerde kullanın.

  2. Yanlışlarla dolu bir yazı…

    Sizin yaptığınız gibi, madde madde gidelim;

    1- Bana göre de bir akıllı telefona verilecek para en fazla 900 lira + KDV olmalı. Kaldı ki iPhone’un en üst modeli olan iPhone 6s Plus’ın 64 GB kapasiteye sahip olanı ABD’de vergiler hariç 850 liradan satılıyor. Senin alım gücünün düşük olması Apple’ın problemi değil; Apple ülkendeki döviz kurunun değişkenliğine ve GSM ürünlerine uygulanan ek vergilere bakar, Apple Store fiyatları genel olarak 6 ayda bir ayarlanır ve şirket, döviz paritesinin sık değiştiği ülkelerde kendini güvenceye alabilmek için 6 aylık tahminlerini dövizdeki sert yükseliş olasılığına göre yapar. Yani Apple, Samsung gibi şirketlerin ürünleri için yüksek fiyat belirlemesinin nedeni, yüksek vergilerle domine edilen zayıf bir ekonomide kâr etmeye çalışmalarıdır. Bu şirketlere hem “benim alım gücü zayıf, parası değersiz ülkemde ürün sat”, hem de kâr etme mi diyeceğiz? İllâ bir suçlu aramamız gerekiyorsa, yönümüzü ülkeyi kötü ekonomi politikalarıyla yönetenlere çevirmemiz gerekmez mi?

    2- Küçük boyutlu bir telefonun kullanım kolaylığına vurgu yapmak, değişen piyasa koşullarına ayak uydurmak için büyük ekranlı bir telefon çıkarmaya engel mi? Kaldı ki Apple, telefonlarının boyutunu bir büyütüp bir arttırmıyor; hatta her yıl farklı boyutlara sahip bir telefon çıkardıkları bile söylenemez. 3.5” olarak başlayan ekran boyutu bir süre böyle devam ettikten sonra, sırasıyla 4”, 4.7” ve 5.5” olarak güncellendi ve güncellenen boyutlar, telefon piyasası için uzun sayılabilecek bir süre boyunca korundu. Asıl Android cephesinde, büyük firmaların amiral gemisi modellerinde bile her yıl artıp azalan ekran boyutları görüyoruz. Örneğin LG G2’de 5.2” olan ekran boyutu, G3 ve G4’te 5.5” yapılmışken G5, 5.3” ekran boyutuyla çıktı (İlk LG G modelinin 4.7” olduğunu hatırlatalım).

    iPhone’un şu an piyasada 4.7” ve 5.5” olmak üzere iki farklı güncel modeli var. Son duyurulan iPhone SE, adı üzerinde “Special Edition” olarak çıkarıldı ve küçük ekranlı telefon kullanmak isteyenler için, satıştan kaldırılan iPhone 5s’in donanımsal olarak daha güçlü alternatifi olarak lanse edildi. Bunu kendiyle çelişmek yerine, pazarı izleyip piyasa taleplerine cevap verecek şekilde ürün gamını genişletmek şeklinde algılamak gerekir.

    3- Evet, iPhone’un ciddi bir şarj problemi var. Bunu herkes kabul ediyor. Ama ilginçtir, “Benim telefonumun şarjı iyi gidiyor” diyen insanlar da var çevremde. Şarjın az ya da çok gitmesinde telefona yüklenen uygulamalar ve kullanım alışkanlıkları da etkili oluyor. Bunun yanında, “problem donanımsal değil” dediğinizde, 1,5 yıllık kullanımın ardından kapasitesi %85’e düşen lithium-ion bataryayı donanımdan saymadığınız anlaşılır ki bu, bariz bir şekilde hatalı bir yaklaşımdır. iPhone’un şarj problemini kabul ediyorum. Ama günümüzde, şarj edilebilir pille çalışan hemen hemen tüm elektronik ürünlerin belli bir batarya kullanım ömrü vardır ve bununla bağlantılı olarak şarj dayanıklılığı zaman içinde azalmaya başlar. Kendimden örnek verecek olursam, 1.5 yıl önce aldığım iPhone 6’nın batarya kapasitesi %85’e düşmeden önce, telefonun şarjı 24 saati çok rahat çıkarıyorken, bugün cihazı gün içinde iki kez şarj etmem gerekebiliyor. Ancak dediğim gibi, bu iPhone’a özgü bir durum değil; şarj ömrü çok övülen Samsung Galaxy Note serisi telefonlarda da uzun süreli kullanımın ardından benzer sorunlar baş göstermekte.

    4- “Apple özellikle son zamanlarda çıkarttığı yeni iPhone modellerinde donanımsal hiçbir geliştirme yapmıyor” diyebilmek için zamanında iPhone’un yeni modellerinde 3D hologram göstereceğini “hayal eden” ve bu doğrultuda insanlara hayal satan konsept videoları çok fazla izlemiş olmak gerekiyor sanırım. Apple donanımsal geliştirme yapmıyor mu? iPhone’da CPU’sundan Image Signal Processor’üne kadar tamamen Apple tarafından iPhone’a özel olarak tasarlanmış bileşenler kullanılırken Android telefonların %90’ının farklı firmalardan temin edilmiş hazır, toplama bileşenlerle bir araya getirildiğini bilmiyorsunuz anlaşılan. İşlemciyi Samsung ve TSMC’ye, ISP’yi Sony’ye ürettirince, “Apple bu parçaları hazır alıyor” gibi bir algı oluşmuş sanırım insanların kafasında…

    Peki ilk kez Apple’ın akıllı cihazlarında kullanılan hareket işlemcisine ne diyeceğiz? Ya da hash’leme prensibiyle çalışan parmak izi sensörüne? Kamerada çift tonlu flaş kullanımı? Baskıdaki değişime duyarlı ekranlar? Bunlar donanımsal geliştirmeden sayılmıyorsa, diğer firmalar neden Apple’ın peşinden gidip bu teknolojileri kendi çıkardıkları telefonlarda kullanmaya can atıyorlar? iPhone 6s’te bulunan A9 SoC (kabaca işlemci diyelim) çipinin, tüketici elektroniği odaklı pazar koşullarını göz önünde bulundursak, dünyanın en güçlü akıllı telefon işlemcisini içerdiğini biliyor muydunuz peki… Belli ki bunu göz ardı etmişsiniz işte.

    5- Apple’ın diğer ürünlerde yaptığı hatalarla iPhone’dan vazgeçmek arasında sağlam bir ilişki kuramadım açıkçası. Aslında Apple’ı bir yaşam tarzı olarak görüp kullandığı teknolojik ürünlerin çoğunu Apple markalı olanlar arasından seçenlerde bu tarz bir yargı olabilir. Doğal olarak, kusursuz bir ekosistemin parçası olarak sunulan cihazların birbiriyle sorunsuz bir şekilde etkileşime girmesini beklersiniz. Ancak tutup da “Magic Mouse’u şarj ederken kullanamıyorum, bu yüzden iPhone’dan vazgeçtim” dediğinizde, “Listem 4 değil de 5 maddeden oluşsun, yazı kalabalık görünsün” düşüncesiyle yazdığınız sonucuna varırız. Cidden, Magic Mouse’un tasarımında gördüğünüz sıkıntıyla iPhone’un ne ilişkisi var yahu? iPhone değil, Magic Mouse kullanmaktan vazgeçin o zaman; başka mouse mu yok?

    Biraz mal beyanı gibi olacak ama MacBook Pro, iPad Air, iPhone 6 ve Apple TV kullanan biri olarak, Apple’ın bana çok uçuk donanımlar değil, birbiriyle uyum içinde çalışıp konfor hissini yeterince yaşatan ürünler sunmasını bekliyorum. Telefonun içindeki RAM miktarı benim için önemli değil; asıl önemli olan, cihazın sahip olduğu işlem gücüyle yapabildikleri. Eşimin iPhone 5’i, 4 yılın doldurmuş olmasına rağmen iOS 9.2 güncellemesiyle takılmadan, donmadan, sorunsuzca çalışıyorsa ya da iş arkadaşımın ekranına görüntü gelmeyen 1 yıllık iPhone 6’sı, onca çizik, ezik, göçüğe rağmen yenisiyle değiştiriliyorsa, benim için bundan öte bir müşteri memnuniyeti olamaz. Bu nedenle iPhone da dahil olmak üzere, yaşamımı kolaylaştıran tüm Apple ürünlerini kullanmaya devam edeceğim. Yazınızdaki yanlışlara ve bu yanlış koşullanmalar doğrultusunda Android’i seçmiş olmanıza rağmen size Android maceranızda bol şans dilerim… Çünkü geçmişteki uzun Android deneyimime dayanarak buna ihtiyacınız olacağını düşünüyorum. :)

    Selamlar, saygılar.

  3. Xionami Mi4 LTE veya Mi5 denemeni tavsiye ederim. Android hiç bu kadar keyifli olmamıştı :)

  4. Cok guzel yazı.

    LG android ile tanışmak için Bence çok iyi bir cihaz değil keşke biraz daha bekleyip GM 5plus veya Nexus gibi saf android telefonlar alsaydınız.

  5. Buraya applein killari gelmis. Ben bunlara akilsiz diyorum. Iphone 6 3000 bin lira lg g4 1500 lira. Peki hangisi daha iyi. Lan Iphone nun cami kirilsa 9484839 bin lira. Altin dan pahali a*k applei.

  6. Bu yazı tamamen yanlış bilgilerle dolu. iPhone 6s Plus ile 4K video render ediyorum. Telefon ısınmıyor. Donanımsal gelişme olarak daha ne olabilir?

    3G ve konum servisleri açıkken tüm gün dışardayım ve akşama %40 pilim kalıyor.

    Standart üstü kaliteli bir lityum bataryanın ortalama şarj döngüsü ömrü 800’dür. Her gün şarj edilen bir telefonun pili 2 yıl sonra zaten verimsizleşir.

    3D Touch kadar inovatif bir donanımsal yeniliği Android tarafında gösterebilir misiniz?

    Ek olarak iPhone 6s ailesinin Touch ID sensörü yarım saniyeden daha kısa sürede parmağınızo tanıyıp açılıyor. Buna yakın bir hızı Android tarafında göremezsiniz.

  7. Detaylı bir LG G4 kullanıcısı olarak aramıza hoşgeldiniz demek istiyorum

    https://mobile.donanimhaber.com/showTopic.asp?m=113937740

    Buradaki konuyu ben açmıştım.
    Konunun devamında da bir kaç ekleme yaptım

    LG G4 kullanıcısı olarak düzenli yedek almanızı tavsiye ederim.

    Apple in şarj problemi sonrası Android in şarj konusunda en sabıkalılardan birine geçmiş olmuşsunuz. Hayırlısı olsun.

    Iphone 5 grubunun bazı serileri için donanımsal batarya problemi vardı ve bunun için ücretsiz batarya değişim programı uyguladı.

    https://www.apple.com/tr/support/iphone5-battery/

    LG G4 için batarya cradle diye bir ürün var

    http://www.amazon.com/LG-Standard-Battery-3000mAh-Charging/dp/B00ZG7L8Y4

    Ben aldığımda tr de olmadığı için Amazon dan sipariş vermiştim şu anda ülkemizde de bulunuyor galiba.

    Kesinlikle tavsiye ederim. sizi duvara bağlı yaşamaktan kurtaracak yegane cihaz.

    Yeterince hızlı bir hafıza kartı (class 10 uhs3) ile uzun süre sizi rahat ettirecek cihaz LG G4.

    Ben şunu kullanıyorum

    http://www.hepsiburada.com/team-64gb-xtreem-microsdxc-uhs-1-u3-ultra-hizli-90mb-sn-class-10-hafiza-karti-tmmsd64gu390-p-FTHFZTEAM64GMSDX90

    Son söz olarak aynı zamanda bir Apple kullanıcısı olarak Apple ürünleri bu kadar kolay kötülenebilir ürünler değiller.

  8. Iphone ‘ un pahali olmasi turkiyedeki doviz kuruyla ve vergi oranlariyla direk baglantili. O bence iphonun bir sorunu degil. Yoksa burada yasadigim yerde 64 GB Iphone 6S – 749 dolar arti yuzde 13 vergi. Turkiyede aynisi 3500 lira. Burdaki yasam kosullarinda alinan maaslarla bir dengeleme yapildiginda sanki burda Iphone 749 lira gibi bir anlami var. O yuzden yurddiinda yasayan bir insana pahali degil aslinda. Sen orda 3500 lira maas aliyosun diyelim ve bir maasin gidiyor o telefonu almak istersen. Ama adam burda 3500 dolar maas aliyor ve 4 te biri ni veriyor o telefonu almak icin.

  9. 2- Telefon boyutları küçülmedi aslında. 4,4.7,5.5 olarak hayatlarına devam edecekler. Var olan 5s ailesine yeni ürünler eklediler.
    3. şarj problemi diye bir şey yok aslında. Bataryanın fiziksel olarak küçük olması durumu var. Androidli cihazlar ile kıyaslama yaparsak iphoneun daha idareli pil kullandığını görebiliriz.
    5- Pil bitmeden önce %15 de uyarı verdiği için akşam işlerimiz bitince akıl edip şarja takmak da bize düşüyor sanırım. Akıllı cihazlara bağlanıp da aptal olmaya gerek yok 

  10. Ben bir İphone kullanicisi degilim ve bunun hakkinda sayın KEMAL ERSİN YİLMAZ Bey gibi uzun uzun yazı yazmayacağım . Ayrıca yazılan yazıda konuyu okumadan bu yazıyı okuyan birisi Kemal beyi İPhone satış sorumlusu sanar :) yazmak zor değil bir kaç karşılaştırma konusuna , ilgili cihazlar hakkinda nette acilmis makeleleri inceleyerek cok deneyimli ve bu konu hakkinda neden iPhone’u tercih ediyorum veya etmiyorum gibisinden bir yorum yapabilirim ve dogrulari bilmemizi engelleyen ve sadece istatistiklere dayalı bir yazı yazabilir ve cozumlemeler yapabilirim ama ben bir tuketiciyim burda benim memnuniyetimden daha cok yapilan hatalar ve fiyat konusundaki aşırılık ilgilendiriyor ben zaten bir hizmet almak için bu tür Samsung veya iPhone bir cihaz alıyorum yapılan hatalar beni ilgilendiren bir durum değil nasılki bir araçtaki airbagler defalarca sorunsuz çalışıyormu diye kontrol ediliyorsa buda sonuçta bir tüketiciye sunulan ürün olarak sikayet edilen konular üzerinde daha çok durulmalıdır diye düşünüyorum.. Ben hangi marka ürün kullanıyorum diye soracak olursaniz Galaxy Note4 Amiral gemisi diye nitelendirdikleri cihazı kullanıyorum ve abartmiyorum hic bir sorun yasamadan yillarin teklonojisine ayak uydurabilecek sekilde yeterli donanima sahip bir cihaz oldugundan yanayim . Şarj konusuna değinecek olursak sabah 9da evden ciktim ve şuanda eve gitmek için yoldayim gun icerisinde bircokkez iş gereği aramalar gerceklestirmeme ve satıs pazarlama konusunda etkin bir sekilde whatsapp kullanmama ve son olarak online oyunlar icerisinde sarj sıkıntisi yaşatan clash ve benzeri bir kac oyun oynamama ragmen şarjm hala %61 ve saat 18:12 ben yillardir bir samsung kullanicisiyim ve kullandigim cihazlar icerisinde bulundugumun yillarin gereksinimlerini oldukca rahat bir sekilde karsilayarak beni bir samsung kullanicisi olarak kalmami sağlayan Samsung’a tesekkur ediyorum. Ben kucuklugumden bu yana iPhone kullananlari anlamayan ve iPhone gibi bir cihazin kullanilmasi icin oyle ahim sahim bir sebep goremedim saygilar ve sevgiler

  11. KEMAL ERSİN YILMAZ yorum muhteşem olmuş,sanki yorum değil yorum yapılacak makale gibi olmuş. :)

  12. Hakan Bey size acil bir konuda ulaşmam gerek. Lütfen bana ulaşırmısınız. İşletmecilik ve Teknoloji Zirvesi hakkında..

  13. iphone dan başka telefon kullananları anlamıyorum. yıllarca android kullandım iso un yanında gecekondu.

  14. KEMAL ERSİN YILMAZ bey ben iktidarı savunmuyorum ama dünya ekonomisini yöneten FED dir. Yani doların bu kadar yüksek olması Türkiye deki ekonomistlerin değil FED in sayesinde olmuştur. Birde ortalama maaşları baz alırsak avrupa ve abd dışında bu paraları verebilecek çok az ülke insanı var. Kredi kartıyla ve kredi çekip 3000 tl lik telefon almak cidden biraz safca geliyor. Evimde ipad mini var ve her güncelleme çıktığında görsel efekt gelmemesine rağmen git gide yavaşlıyor. İphone 5 e gelen güncelleme sonrası kaç kişinin wifisi bozuldu. Şimdi birisi yazılımcı olmasına rağmen türkiye de yani bilişim sektöründe olmasına rağmen iphone alamıyorsa yakında türkiye batmaz sonuçta yurt dışına para çıkmamış olur ama ABD deki Firmaları etkiler diye düşünüyorum. ABD de 7 yılda bir kriz çıkar bu krizi gelişmekte olan ülkelere yıktılar ama kendileri altında kalacak diye düşünüyorum.

  15. Kaydadeğer bir şeyden bahsedeceğinizi düşünerek yazınızı okumaya karar vermiştim fakat iki madde ancak okuyabildim. iPhone 6S almaya param yetmedi bu yüzden LG G4 aldım deseniz tamamdı.

  16. Apple kullandım memnun kaldım da yalan değil ve bu yazdıklarınız da özelikle bazıları çok mantıklı değil ( ekran boyutu ve diğer modellemesi hatalar gibi ) ha ama ben de Android geçtim pişman da değilim note 5 aldım touchwiz gayet stabil çalışıyor zaten bu aandroid in değil samsung un hatası ama aptal fanboylara anlatamazsın ya neyse … zaten iPhone 6s+ almak istiyordum ama o parayı o telefona vereceğime bi note 5 alır bide Amerika’daki lady gaga konseri izlerim dedim :) turneye çıksın izliucem de ama Steve den sonra Apple gerçekten bitti Android yeni yeni güç kazanmaya başladı tanrıya şükür Apple bu aptalca fiyat politikasını sürdürürken batacak. üzülmüyorum ( samsung fanboyu değilim note hariç her türlü samsung ürününün canı cehenneme )

  17. Aradan geçti 3 sene, ios 800 mb lık ara sürüm güncellemesinde özet bilginin ilk sırasına 4 adet animoji ekledik diyor ve bir kısım eğitimli insanımız marka hayranlığından olsa gerek bu hususları fark edemiyor. O nasıl bir yorumdur ,insan utanmaz mı paran yok alamadın çamur atıyorsun demeye, yazar kullandığı bir cihazı terbiyeli bir biçimde eleştirmiş. Sözleri nasıl yalan hatta deneyimi nasıl yanlış olabilir? Renderlayamamaktan bahsetmemiş, pahali ürünün düşük inovasyonla geldiginden dem vurmuş, android tarafinin daha hizli gelistigini dusundugunu soylemiş vs. Ürün anavatanında dahi böyle canhıraş bir savunma görmüyor iken ve üretemediğimiz bir teknolojide bu cihazin eniyi olduğunu ayırt edecek bu özel tür genç neslimizin var oluşu gözlerimi yaşartıyor, geleceğe umutlu bakmamı sağlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir