Kurumlar tarafından tercih edilen en popüler 5 öğrenme trendi

Dünya üzerinde eLearning sektörü her geçen gün büyüyor. Türkiye biraz daha arkadan da takip etse eLearning sektörü hızlıca gelişmeye devam ediyor. Bu gelişmeler ile birlikte de Dünya ile Türkiye arasındaki uçurumun zaman içerisinde daha da azalacağını düşünüyorum.

Şu anda Türkiye’de eLearning kavramı artık oldukça oturmuş durumda ve her geçen gün kurumların bu konuda çok daha fazla şey yaptığını görüyorum. Günümüzde büyük/küçük ölçekli kurumların büyük bir kısmı, üniversiteler ve hatta bireyler öğrenme aşamasının büyük çoğunluğunu bilgisayar veya mobil cihazları üzerinden yapıyor. Peki önümüzdeki bir kaç yılı düşünecek olursak, bizi neler bekliyor?

Dünya’da şu anda kurumlar tarafından en çok tercih edilen 5 öğrenme yöntemi artık öğrenmede çok büyük bir pay sahibi.

 

1. mLearning – Mobile Learning (Mobil Öğrenme)

Mobil cihaz kullanımlarının artması, internetin hızlanması gibi gelişmeler ile birlikte artık kullanıcılar internette geçirdikleri vaktin büyük bir kısmını mobil cihazlar üzerinden yapmaya başladı. Bunun da eğitimin de bu cihazlar üzerinden yapılmasını zorunlu hale getirdiğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla da mobil öğrenme, şu anda kurumlar için sıralamanın en üstünde yer alıyor.

 

2. Video-Based Learning (Video Tabanlı Öğrenme)

Video tabanlı öğrenme yabancı ülkelerde uzun zamandır en ön planda olan ancak ülkemizde önemi son 1 yılda anlaşılmaya başlanan bir alan. Özellikle son 1 yıl içerisinde Türkiye içerisinde görüştüğümüz firmaların hemen hemen hepsi video tabanlı eğitimler oluşturmak istiyor veya oluşturmak için girişimlerine başlamış durumda. Az sayıda kurum da bu alanda hazırlıklarını tamamlamış ve video eğitim içeriklerini kullanıcılarına sunmaya başlamış durumda. Dolayısıyla Dünya üzerindeki trende baktığımızda video tabanlı öğrenmenin 2. sırada yerini aldığını görüyoruz.

Benim 2010 yılında bunu öngörerek kurmuş olduğum Vidobu‘da şu anda Türkiye’nin en geniş video eğitim içeriğine sahip eğitim kütüphanesi olarak sektörde yerini almış durumda. 40.000’den fazla bireysel kullanıcısı, Türkiye’nin önde gelen kurumları ve bir çok üniversitenin kaynak olarak kullandığı bir öğrenme altyapısı olmuş durumda.

 

3. Micro Learning (Küçük Öğrenme Parçaları)

Micro Learning henüz Türkiye’de çok fazla bilinmeyen, ancak bilinmese de bir çok kişi ve kurum tarafından kullanılan bir öğrenme yöntemidir. Aslında işin özeti; hap bilgiler vermektir. Şöyle de düşünebilirsiniz: Toplamda 100 sayfalık bir kitap okuduğunuzda, bu kitabın içindeki bazı yazıların altını kalemle çizersiniz. Aslında bir anlamda kitabın özetini çıkartmış olursunuz ve bu özet içerisinde aslında kendinize ufak ufak öğrenecek noktalar belirlersiniz. Peki bu öğrenilecek ufak parçacıları birer cümle olarak bir görsele yazdığınızı ve bunu sosyal medyada paylaştığınızı düşünün. İşte bu tam olarak bir micro learning olarak karşımıza çıkıyor. Yani aslında saatler harcayarak okunan bir kitabı aslında 10 adet küçük öğrenme parçacığı halinde vererek karşı tarafın aynı bilgileri öğrenmesi sağlanır.

Günümüzde insanlar eğitim için çok fazla zaman harcamıyor. Ancak ellerinde sürekli telefonla uğraşabiliyor. Kurumların da bunun farkına vararak çalışanlarına zaten kullandıkları ortamlar (facebook, linkedin, twitter, instagram vb.) üzerinden küçük öğrenme parçacıkları ile eğitim vermeleri mümkün.

Micro Learning için bir yazı, bir görsel yada kısa bir video kullanmak mümkündür. Bilginin nasıl verileceği tamamen özgürdür. Önemli olan kısa bir sürede bu bilginin alınmasını sağlamaktır. Bu popüler öğrenme yöntemi kurumlar arasında en çok tercih edilenler sırasında 3. durumda.

 

4. Game-Based Learning (Oyun Tabanlı Öğrenme)

Oyun tabanlı öğrenme, bir başka değişle gamification (oyunlaştırma) son yılların en popüler konularından bir tanesi. Bu konuda Ercan Altuğ Yılmaz’ın Vidobu’da hazırladığı Dijital Çağda Oyunlaştırma eğitimini izleyebilirsiniz. Oyunlaştırma insanları mümkün olduğunca sürece dahil edip, onlara ödül vererek; hem daha etkili, hem daha eğlenceli, hem de daha fazla katılacakları öğrenme süreçleri ortaya çıkartmak için kullanılmaktadır. Bu yüzden de kurumların öğrenme trendleri listesinde 4. sıradaki yerini alıyor.

 

5. Informal Learning (Informal Öğrenme)

Informal öğrenme doğal ortamında öğrenilen bilgi diyebiliriz. Geçmişten bugüne kadar gelen ve hiçbir zaman bitmeyecek olan bu öğrenme modeli ile ustadan öğrenme, Üst’ünden öğrenme veya uzmanından öğrenme şeklinde de isimlendirebiliriz. Türkçe’de kullanılan “alaylı” tabiri de tam olarak informal learning ile ortaya çıkıyor. Hiçbir zaman bitmeyecek olan bu öğrenme modeli kurumların öğrenme trendleri listesinde 5. sırada yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir