Etkili SEO için Mutlaka Yapılması Gerekenler

Web dünyasının en önemli konusu haline gelen SEO (yani Arama Motoru Optimizasyonu) için neler yapıyorsunuz? Peki yaptıklarınız gerçekten doğru şeyler mi? İşte sizler için bu konuya kısa bir şekilde el atarak, olmazsa olmaz SEO kurallarını bir arada topladım.

Sizler de bu kurallara dikkat ederek daha iyi bir SEO yapabilir ve sitelerinizin daha etkili organiz trafik almasını sağlayabilirsiniz.

İşte SEO için mutlaka yapılması gerekenler…

  1. Kaliteli içerik
    İçerik kraldır… SEO için her zaman en önemli şey içeriktir. Bu yüzden herşeyden önce içeriğinize önem vermelisiniz. Vaktinizi ilk olarak kaliteli içerik oluşturmaya harcayın. Kesinlikle kopyala yapıştır içerik kullanmayın!
  2. Kısa ve güzel başlıklar kullanın
    Kullandığınız başlıklar hem yazıyla ilgili olmalı, hem de arandığında çıkmasını istediğiniz anahtar kelimeleri içermelidir. Ancak herşeyi başlığa koymalıyım diyerek kesinlikle uzun tutmamalısınız! Sayfa başlıkları için ideal uzunluk 40-65 karakter aralığıdır.
  3. Description Meta, içerikle ilgili olsun
    Tüm sayfalarda mutlaka description meta tagini kullanın. Ancak sadece bunu kullanmanız ve arama sonuçlarında çıkmasını istediğiniz anahtar kelimeleri eklemeniz yetmez. Burada yazdıklarınız mutlaka içerikle ilgili olmalıdır.
  4. İlgi çekici başlıklar kullanın ve özet içerikler oluşturun
    İlgi çekici bir başlık kullanıp, sonrasında uzun bir yazı içerisinde insanlar o başlığın cevabı nerede diye aratmayın. Kullandığınız başlık ile yazı içeriği aynı olsun. İnsanlar uzun içerikler okumaktan sıkılırlar. Bu yüzden etkili bir başlıkla yazıyı okutmaya başlayın, ancak temiz ve özet içerikle de başlığınızı destekleyin.
  5. İçerikte anahtar kelime yoğunluğuna dikkat edin
    Oluşturduğunuz içeriklerde arama motorlarında çıkmasını istediğiniz anahtar kelimelere mutlaka yer vermelisiniz. Ancak yer vereyim derken, kesinlikle yazıyı bu anahtar kelimelerle doldurmamalısınız! Kullandığınız kelimelerin çok fazla tekrarından kaçının. Kelime tekrarının, içeriğin %4’ünü geçmemesine özen gösterin.
  6. SEO dostu URL kullanın
    Sayfalarınızın adresleri en az başlık ve içerik kadar önemlidir. “icerik-365.html” gibi bir sayfa adresi yerine, “ilgi-cekici-yazi-basligi.html” gibi sayfa adresleri kullanın.
  7. İlk paragrafta anahtar kelimeniz yer alsın
    Sayfanız için en önemli olan anahtar kelime veya en fazla 2-3 kelime mutlaka yazınızın ilk paragrafında yer alsın. Google yazı başlığından sonra en fazla yazınızın ilk paragrafına önem verecektir. Dolayısıyla yazılarınızda ilk paragrafta yazınızla ilgili bir özet geçip, sonra detayları yazının devamında verebilirsiniz.
  8. HTML headings tagleri mutlaka kullanın
    Yazınız içerisinde önemli olan bölümleri; örneğin ana başlık ve alt başlıkların önemini, mutlaka <h1><h2><h3> gibi etiketlerle vugulayın. Böylelikle arama motorları bu yazıların daha değerli olduğunu anlayacaktır. Ancak sayfa içerisinde çok fazla başlık kullanmamaya da özen gösterin. Örneğin yazınızın tamamını <h1> yapmak size hiçbir şey katmaz. Başlıklar kısa ve öz olmalı, aynı zamanda yazı içerisinde sınırlı sayıda yer almalıdır.
  9. Anahtar kelimeleri vurgulayın
    Yazıların içerisinde kullandığınız anahtar kelimeleri mutlaka vurgulayın! Nasıl mı? <em> veya <strong> taglerini kullanarak…
  10. Görselleri optimize edin
    Kullandığınız görsellerde mutlaka alt tagini kullanarak kısa ve özetleyici bilgiler verin. Unutayın web sitenizde yalnızca yazılar konuşmaz! Web sitenizde yer alan her şey aslında arama motorlarına bir şey söylemelidir.

“Etkili SEO için Mutlaka Yapılması Gerekenler” üzerine 4 yorum

  1. Hakan hocam, yine mükemmel bir konuyu ele almışınız.. site içi seo yu çok güzel açıklamışsınız. bir yazınızda da site dışı seo ya değinirseniz memnun oluruz.

  2. Yıllardır internette Php ile hazırlanan videoları izliyerek kendimi geliştirmeye çalışıyorum.
    Her nedense herkes aynı konular hakkında video çekmiş, bazı konulara ise hiç girilmemiş.
    Mesela
    Siteye giren ziyaretçinin, siteye gönderdiği bir resme tıklayınca o resmin bir başka sayfada açılması
    Açılan o resmin altına
    Resim isminin,
    Resmin yanında da o resim hakkında ziyaretçinin yazdığı resim açıklamalarını kimse çekmemiş.
    Admin Paneline gelince
    Örneğin, Resim_guncelle.php sayfasına yönlendik
    resim_guncelle.php sayfasında resimler ve diğer detayları listeli halde göründü.
    Her sıranın sağında SİL ve GÜNCELLE linkleri var
    GÜNCELLE linkine tıklayınca mevcut resmin, bir başka resim çağrılarak yenisiyle değiştirilmesi ve eski resmin klasöründen silinmesi gibi konulara değinilmiyor.
    Siz de de bu konulara değinen videolar göremedim.
    Zahmet olmaz sa ,
    Siz bu konularda bir video çekebilir misiniz.
    Cevabınızı bekler, hayırlı günler dilerim..

  3. üstad ellerin dert görmesin sitemi yeni yayına verdim sizin anlattığınız site içi seo uyguladım inşallah faydasını görürüm teşekkürler verdiğin bilgiler için.

  4. Heading Tags öneminden bahseden bir yazıda etiketinin 0, etiketinin 1 etiketinin 7 etiketinin ise 6 adet olması ne acı.
    Tamam WordPress altyapısı rule oluşturma konusunda zorluk çıkartabilir de, Layout olduğunu düşünüyorum.

    Page Builder ise de, bu konu hakkında tavsiyeler veren bir yazının özellikle belirtilen maddelere uygun olması daha sağlıklı olurdu sanki :)

    Bu arada HER ŞEY ayrı yazılır :p

    Çalışmalarınızda başarılar :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir